Поліпи в носі: коли необхідна термінова операція?

Поліпи в носі: коли необхідна термінова операція?

Тривалі ускладнення з диханням, риніт, часта закладеність носа, хропіння, постійне чхання, гугнявість та навіть сильний головний біль — показові симптоми, які зустрічаються у майже 4% населення, каже завідувачка отоларингологічного відділення Віра Бершадська.

Всі вони найчастіше свідчать про поліпи у носі. Це доброякісні, безболісні новоутворення, які є наслідком розростання слизової оболонки носа.

Діагностика цього захворювання — звична справа для лікаря-ЛОРа. Під час огляду спеціаліст використовує інструмент риноскоп, за допомогою якого він розширює ніздрю і може оглянути носову порожнину. Завдяки ендоскопії ЛОР досліджує анатомію носової порожнини пацієнта та визначає можливі перешкоди для вільного проходження повітря.

За необхідності діагноз уточнюється за допомогою рентгенографії та комп’ютерної томографії (КТ) придаткових пазух.

На початкових стадіях поліпи у носі піддаються консервативному лікуванню, однак у більшості випадків пацієнти довго стримують дискомфорт і звертаються тоді, коли без операції не обійтися.

У яких випадках необхідна термінова хірургічна операція?

✓розміри поліпа більші за 7-8 мм;

✓тривала закладеність носа;

✓сильні постійні напади бронхіальної астми;

✓рясні виділення з носа, кров’янисті виділення;

✓значне викривлення носової перегородки;

✓запалення придаткових носових пазух (синусити);

✓сильне хропіння;

✓порушення або повна відсутність нюху і смаку.

Сьогодні найбільш ефективним є видалення поліпів у носі ендоскопічним методом. Така операція може виконуватись як під місцевою, так і під загальною анестезією. Ендоскопічне видалення поліпів характеризується надвисокою точністю і меншою ймовірністю рецидивів та ускладнень.

А коли ви востаннє зверталися до лікаря-ЛОРа? Не намагайтеся самостійно позбутися неприємних симптомів у вусі, горлі або носі й при появі перших неприємних симптомів ОДРАЗУ звертайтесь до лікаря.

Вам також може бути цікавим...

Comments are closed.