Твоя кров може воювати. Стань донором

Твоя кров може воювати. Стань донором

Український центр трансплант-координації разом з платформою “ДонорUA”, медичним сервісом Helsi за сприяння проєкту ЄС “Надання підтримки Україні у розвитку сучасної системи громадського здоров’я” закликають долучитися до руху на підтримку добровільного і активного донорства. Стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є запорукою національної безпеки та обороноздатності країни, особливо в умовах воєнного стану.

Кампанію «Твоя кров може воювати. Стань донором» ілюструє мурал на воротах обстріляного рашистами будинку в центрі Харкова. Художник Гамлет Зіньківський створив цей мурал після того, як сам задонатив кров для фронту. Автор надав право використовувати його роботу, сподіваючись, що вона надихне на донорство інших людей.

Як стати донором

Зареєструйся онлайн

Зателефонуй у центр крові

https://utcc.gov.ua/tvoya-krov-mozhe-voyuvaty

 

Кожен, хто бажає задонатити кров, може зареєструватися на відповідних
веб-сервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від
координаторів.

 

https://utcc.gov.ua/tsentry-krovi

 

 

Записатися у базу донорів центру крові свого міста можна телефоном.

 

       Як підготуватися до здачі крові

  1. За 72 години не слід приймати ліки, що розріджують кров, такі як аспірин, анальгін та ін. якщо застосування будь-яких лікарських засобів має місце, то до здавання крові чи компонентів крові донору слід отримати консультацію у медпрацівників центру крові. це правило не поширюється на гормональні контрацептиви.
  2. За 48 годин не можна вживати алкоголь.
  3. Обов’язково потрібно добре виспатися, а в день донації – легко поснідати.
  4. Рекомендується утриматися від куріння. рекомендується не палити за годину до і після процедури донації. отруйна дія нікотину, що потрапив у кров, небезпечна для пацієнтів, особливо для новонароджених. крім того, це може погано відобразитися на самопочутті донора.
  5. Не варто вживати в їжу смажене, гостре, солоне, копчене, банани, яйця, молочні продукти і масло. краще – солодкий чай, морс, компот, мінеральна вода, варення, хліб, сухарі, відварні крупи, риба, овочі, фрукти (крім бананів).
  6. На здавання крові чи компонентів крові при собі потрібно завжди мати посвідчення особи.
  7. Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідайте на запитання і не приховуйте інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.
  8. Гарне самопочуття після здаванням крові чи компонентів крові забезпечать 2 склянки соку або води, випиті перед донацією.
  9. Дотримання цих нескладних правил особливо важливо перед донаціями крові, тромбоцитів або плазми, їх порушення вплине на якість компонентів крові. рекомендується також максимально звільнити день донації від важливих зустрічей і серйозних справ.

Хто може бути донором

Донорство крові може врятувати життя іншій людині, не наносячи шкоди здоров’ю донору та не прискорюючи процеси старіння.

Донором крові та/або компонентів крові може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України, які пройшли відповідне медичне обстеження і в яких немає протипоказань визначених Міністерством охорони здоров’я України.

Особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, може звернутися до будь-якого суб’єкта системи крові, що здійснює заготівлю, переробку, тестування, зберігання, розподіл та реалізацію донорської крові та компонентів крові, незалежно від реєстрації місця проживання.

Критерії

Умови допуску

1

Вік

від 18
років

всі особи,
які бажають здати кров

понад 60
років, які здають кров вперше

на розсуд
лікаря суб’єкта системи крові

понад 65
років

з дозволу
лікаря суб’єкта системи крові, що надається під час кожного відвідування

2

Маса тіла

≥ 50 кг

для
донорів цільної крові або компонентів крові, отриманих шляхом аферезу

Протипоказання до донорства крові

Серцево-судинні захворювання

Потенційні донори з активними або минулими серйозним серцево-судинними захворюваннями, крім повністю вилікуваних вроджених патологій

Захворювання центральної нервової системи

Серйозні захворювання центральної нервової системи в анамнезі

Патологічна схильність до кровотеч

Потенційні донори з коагулопатією в анамнезі

Багаторазові випадки синкопе або судоми в анамнезі

За винятком судом в дитячому віці, або якщо пройшло щонайменше три роки з дати останнього прийняття протисудомних препаратів за відсутності рецидивів

Шлунково-кишкові, сечостатеві, гематологічні, імунологічні, метаболічні, ниркові захворювання або захворювання дихальної системи

Потенційні донори з серйозними активними, хронічними захворюваннями або рецидивами

Цукровий діабет

За умови лікування інсуліном

Інфекційні хвороби

Гепатит В, за винятком осіб з негативним результатом дослідження на поверхневий антиген вірусу гепатиту В (HBsAg), з підтвердженим імунітетом
Гепатит С
ВІЛ- 1/2
Т-лімфотропний вірус людини І/ІІ типу (HTLV-I/II)
Бабезіоз
Кала-азар (лейшманіоз)
Trypanosomiasis cruzi (хвороба Чагаса)

Злоякісні захворювання

За винятком раку in situ з повним одужанням

Трансмісивна губчаста/спонгіформна енцефалопатія (ТГЕ) (наприклад, хвороба Кройцфельда-Якоба, варіант хвороби Кройцфельда-Якоба)

Особи з сімейним анамнезом, що робить їх схильними до ризику розвитку TГЕ, або особи з трансплантованою рогівкою або твердою мозковою оболонкою, або особи, які проходили лікування лікарськими засобами, виробленими з гіпофіза людини.
У випадку варіанта хвороби Кройцфельда-Якоба можуть бути рекомендовані додаткові запобіжні заходи

Внутрішньовенні або внутрішньом’язові ін’єкції

Будь-які випадки вживання непризначених лікарем в/в або в/м препаратів, у тому числі стероїдів і гормонів для бодібілдінгу

Реципієнти ксенотрансплантатів

Сексуальна поведінка

Особи з ризикованою сексуальною поведінкою, яка може призвести до захворювання серйозними інфекційними хворобами, що можуть передаватися через кров

Вам також може бути цікавим...

Comments are closed.