Лікар online: як навчити дитину видувати виділення з носа?

Лікар online: як навчити дитину видувати виділення з носа?

Навчити дитину ходити, їсти ложкою, говорити, це звичайно добре, але цього мало. Важливо також приділити увагу процесу видувати сопельок з носика. Поради від нашої фахівчині, завідувачки відділення отоларингології Черкаської обласної дитячої лікарні –  Віри Бершадської. 


 Деякі дітки, які приходять на прийом, вміють вже це робити в рік, а є й ті, хто до 4-х років не навчився «видувати сопельки». Дана процедура дуже важлива, тому що нежить може стати першою ланкою в ланцюжку більшості отоларингологічних захворювань. Є основні методи в ігровій формі, під час яких дітям буде цікаво і вони навчаться видувати виділення з носа:
 
 *Паровозик
 Візьміть паровоз, щоб дитина його бачила. Розкажіть, що може гудіти через трубу. А потім запропонуйте дитині уявити себе паровозиком і погудіти. Дитина повинна по черзі закривати одну ніздрю та видувати через іншу.
 
 *Задування свічки
 
Запалюємо гарну свічку і просимо малюка задути її. Спочатку він це робитиме ротиком. А потім ми закриваємо рот долонькою і просимо зробити те саме, але вже за допомогою струменя повітря, що проходить через носик. Метод хороший і цікавий, але треба виявляти обережність із вогнем.
 
 *Їжачок
 Уявляємо себе сімейкою їжачків. На себе беремо функцію тата їжачка – активно пихкати. А малюкові запропонуйте бути маленьким їжачком, який теж повинен пихкати. Робити це потрібно носиком.
 
 
*Снігова буря
 Для цього створюємо імітацію снігу. Беремо папір або серветки та ріжимо їх на невеликі квадратики. Можна взяти вату і зробити з неї маленькі грудочки. «Сніг» розміщуємо на долоні та просимо дитину набрати повний рот повітря. Після цього малюк повинен закрити рот і «здути сніг» повітрям із носика.
 
 Важливо також знати, як не можна сякати. Помилками є:
 – видування одночасно двох ніздрів;
 – видування з максимальною силою – можна пошкодити слизову оболонку, спровокувати кровотечу з носа та створити умови для проникнення патогенів у середнє вухо (може розвинутися отит).
 
 Пам’ятайте, що попереджений – значить озброєний, і будьте здорові!

Вам також може бути цікавим...

Comments are closed.