Недуг повернувся в Україну: як убезпечити дитину від поліомієліту

Недуг повернувся в Україну: як убезпечити дитину від поліомієліту

Зараз ми вкрай рідко бачимо навколо себе людей, які живуть із наслідками поліомієліту, — і все це через зроблене колись щеплення. Але недуга повернулася в Україну. Про це інформує Центр громадського здоров’я.

Поліомієліт (поліо) — це дуже небезпечне захворювання. Його спричиняє поліовірус, який вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу. У важких випадках до смерті.

Вірус поліо інфікує воду та їжу, передається від людини до людини, як правило, через брудні руки до рота, після чого розмножується у кишківнику. Поліовірус також може залишатися на побутових речах, яких торкалися інфіковані люди. Якщо вірус потрапить на іграшки чи інши дитячі речі, то нещеплена дитина інфікується. Як правило, інфікування починається з брудних рук, через них і потрапляє до рота. Після цього розмножується у кишківнику. Вірус може жити в зараженій слині або калі інфікованої дитини протягом багатьох тижнів. З випорожненням інфікованого маляти вірус заражає воду та розповсюджується далі.

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиний спосіб запобігти захворюванню – щепитися. Всього шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя. Схема щеплень така:

1 доза — у 2 місяці

2 доза — у 4 місяці

3 доза — у 6 місяців

4 доза — у 18 місяців

5 доза — у 6 років

6 доза — у 14 років

Показовою є статистика щодо поліомієліту:

– В 1 з 4 випадків інфікування поліо людина впродовж кількох днів має грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль, слабкість у м’язах.

– У меншої частини (1–5 із 1000 хворих на поліомієліт) будуть розвиватися інші, більш серйозні симптоми, спричинені ураженням спинного мозку: відчуття поколювання в ногах; параліч або слабкість в кінцівках.

– 1 людина з 200 інфікованих вірусом поліомієліту залишається паралізованою на все життя.

– 5–10 % з тих, у кого виник параліч, помирають, коли вірус паралізує дихальні м’язи, інформує МОЗ України.

Інші інфіковані можуть не мати симптомів узагалі, але все одно здатні передавати хворобу. Поліомієліт вражає переважно дітей віком до 6 років, проте він загрожує дітям будь-якого віку, якщо вони не були повністю вакциновані.

Перевірте вакцинальний статус своїх дітей щепіть їх від поліомієліту відповідно до Національного календаря (https://bit.ly/3sTaxCg). Якщо дитина з якихось причин пропустила щеплення, важливо якнайшвидше надолужити їх. Для цього слід звернутися до сімейного лікаря або педіатра.

Вам також може бути цікавим...

Comments are closed.