Масштабна реконструкція, курс на розвиток хірургії новонароджених та кадрове питання: підсумки та плани Черкаської обласної дитячої лікарні

Масштабна реконструкція, курс на розвиток хірургії новонароджених та кадрове питання: підсумки та плани Черкаської обласної дитячої лікарні

2021 рік став справжнім викликом для медичної спільноти України. Через пандемію, лікарням довелося працювати у посиленому режимі та за новими правилами. Карантинні наслідки не оминули й Черкаську обласну дитячу лікарню. Втім, попри всі складнощі, закладу вдалося покращити показники та навіть облаштувати єдине в області дитяче ковідне відділення. Про рік, що став викликом, та плани на 2022-ий – у підсумковому інтерв’ю директора КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня» Миколи Кондрацького.

«Попри загострення пандемії, нам вдалося пролікувати більше пацієнтів»
2021 рік став справжнім викликом для нашої команди. Це, без перебільшень, специфічний рік. Адже медичній сфері довелося працювати за посиленими карантинними правилами. І це лишило свій відбиток. Були постанови Уряду і наші постанови внутрішньовідомчі про скорочення планових операцій та госпіталізацію пацієнтів без обстеження на COVID-19. Дотримуючись всіх цих постанов, нам вдалося збільшити показники. Попри загострення пандемії, у 2021 році нам вдалося пролікувати більше пацієнтів ніж у 2020-му. Минулоріч ми пролікували понад 45 тисяч дітей. Враховуючи ту кількість чинників, які ускладнювали роботу лікарів, то наша команда спрацювала дуже добре.

Скорочення перебування пацієнтів у лікарні
У зв’язку з тим, що ми заключили договори з НСЗУ, то ми намагаємося скоротити перебування ліжко-дня. Середня тривалість в Україні 8,1, у нас – 8,2. Тобто, в принципі, динаміка хороша. І хороша кількість пролікованих. Ми намагаємося встановити діагноз, надати необхідну допомогу. Далі ж – відправляємо пацієнтів на первинну медичну ланку. Сімейні лікарі доліковують цих хворих.

 

Понад 3 тисячі операцій за рік – 50 з них «ювелірним» пацієнтам
Якщо порівнювати з 2019 роком, то ми провели на тисячу операцій менше. Якщо порівняти з 2020 роком, то ми прооперували більше пацієнтів. На рахунку нашої лікарні понад три тисячі оперативних втручань різної складності. Але, головне, що ми зробили близько півсотні операцій новонародженим, які потребували того чи іншого лікування. Це надзвичайно складні операції, надзвичайно дороговартісні. Цьогоріч таких ювелірних операцій менше, тому що скорочується динаміка народжуваності. І не тільки у нас, а й по всій Україні.

Додалася хірургія одного дня
У 2021 році ми уклали з Національною службою здоров’я України договір за 7 пакетами надання медичних послуг, а в 2022 році – за 8. Тобто, додалася ще хірургія одного дня. Є такі хворі, які не потребують тривалого лікування. Ми робимо операцію і наступного дня відпускаємо їх додому. Інколи навіть в цей же день. Все залежить від складності операції.

 

Організували окремі коридори прийому пацієнтів

У зв’язку з епідемією, до нас потрапляють пацієнти з різною симптоматикою. Тобто – є висока температура, кашель. Ми  зробили для них окремий вхід у приймальне відділення. Далі їх селять в окремий бокс, який повністю ізольований. До таких пацієнтів лікарі приходять у спеціальних захисних костюмах. Далі роблять експрес-аналіз на COVID-19. Якщо віруса немає, то викликають вузькопрофільного спеціаліста, який потрібен. Далі дитину вже кладуть у те відділення, де його лікуватимуть. Якщо ж у дитини позитивний тест на коронавірус, то її транспортують до інфекційної лікарні. Але, якщо дитині потрібна термінова допомога вузькопрофільного спеціаліста, то її надають із дотриманням усіх карантинних норм.

Збільшилася кількість реєстраторів
У минулому році люди дуже багато скаржилися на те, що батьки не можуть дотелефонуватися до реєстратури і записатися на прийом до лікаря. І це, справді, так. Елементарно – бракувало рук. Подекуди, доводилося садити на лінію  працівників із інших відділень, щоб впоратися з напливом пацієнтів. Аби врегулювати цю проблему, ми збільшили в реєстратурі кількість телефонів. Також додали співробітників. Звісно, є поодинокі нарікання, але по динаміці, то ситуація зараз оптимальна. Кількість звернень до нас не зменшилася, а, навпаки, збільшилася.

 

Облаштували єдине в області дитяче ковідне відділення
Розпорядженням Департаменту охорони здоров’я у нас облаштували ковідне відділення. Переобладнали офтальмологічне під абсолютно нове, для хворих на коронавірус дітей. Зробили «чисту» та «брудну» сторони, потоки пацієнтів направили, обладнали кисневі точки у кожній палаті, апарати ШВЛ, наркозні апарати експертного класу. Ми були в резервній лінії але зараз ми почали приймати хворих. Так, було дуже важко його переобладнати. Тому що це не інфекційне відділення. Воно не пристосоване до такого контингенту дітей. Довелося переобладнати велику кількість палат, оці всі шлюзи, що треба, спеціальні баки. Ми витратили на облаштування ковідного відділення близько 300 тисяч гривень. НСЗУ виділила кошти, також спонсорська допомога склала понад 100 тисяч гривень. Зараз наше відділення вважається одним із кращих. Приїздила спеціальна комісія і перевіряла, чи можемо ми лікувати хворих на COVID-19, і дали дозвіл. Зараз вже маємо таких пацієнтів.

Технічно підсилились на понад 10 мільйонів гривень

Вперше за 10 років існування Черкаська обласна дитяча лікарня отримала рекордну суму фінансування – 10 млн 380 тис. грн. Це рішення підтримали депутати на VI сесії Черкаської обласної ради VІII скликання. На ці гроші закупили дуже потрібне лікарні медичне обладнання, зокрема: пристрій для відеоендоскопічних обстежень, що дозволяє діагностувати найменші прояви захворювань, а також проводити хірургічні маніпуляції у дітей від народження; парові стерилізатори, кисневий генератор для інтенсивної терапії, неонатального центру, відділення новонароджених недоношених дітей. А ще в цьому році вже було виділено майже 2 мільйони гривень на ремонт рентгенапарату.

 

Чого бракує?
Нам дуже багато потрібно для неонатального центру. А він у нас єдиний на всю Черкащину. Центр обладнаний сучасною апаратурою, але не всією. Нам бракує інкубатора, у яких діти перебувають після народження. Також портативного переносного рентгенапарату. Я думаю, що в  цьому році, завдяки обласній раді та ОДА, будуть виділені гроші і ми цю апаратуру придбаємо. Ми надали відповідну заявку вже і, думаю, що це профінансують. Бо це обладнання є життєвонеобхідним для наших найменших пацієнтів. Вага деяких сягає менше одного кілограма, це 500-700 грам.

Кадрова ситуація
Із молодшим медичним персоналом і санітарками у нас фактично все заповнено. Все нормально. А от з лікарями є проблеми. Нам бракує педіатрів, зараз нам потрібні для приймального відділення. Ми працюємо цілодобово. Хворий може звернутися по допомогу 24/7 і його має оглянути педіатр. Є травмпункт, який приймає травмованих дітей з усієї області. От таких лікарів нам бракує.


Реконструкція та #ВеликеБудівництво

Ми одна  з «наймолодших» і найсучасніших лікарень області. І ми будемо оновлюватися у 2022-2023 роках у межах програми #ВеликеБудівництво. Бо наше завдання – зробити на Черкащині найкращу дитячу обласну лікарню. Відповідно до плану голови ОДА, всі необхідні послуги сконцентруємо тут, у нашому закладі. Цьогоріч має розпочатися будівництво нового корпусу (відділення екстреної меддопомоги, дав гностичне відділення з боксованими палатами). Згодом – будівництво гуртожитку для пацієнтів і їхніх рідних. Також плануємо реконструкцію існуючих будівель.

Медичний курс

Наші лікарі продовжують опановувати нові техніки та методики лікування, проходять стажування як в Україні, так і за кордоном. Ми активно розвиваємо сферу лікування новонароджених. Це, без перебільшень, ювелірні пацієнти. Бувають патології, які потрібно терміново усунути. Інколи діти народжуються без стравоходу, без передньої брюшної стінки, без прямої кишки. І один із головних пріоритетів на 2022 рік – це розвивати хірургію новонароджених. Черкаська обласна лікарня в останні роки незмінно належить до п’яти найкращих лікувально-діагностичних закладів України. За рік тут отримують допомогу майже 40 тис. дітей.

Медіарозвиток

У 2021 році ми відзначили 10-річчя лікарні. Як і кожна прогресивна медустанова, ми хочемо підтримувати зворотний зв’язок із пацієнтами та бути максимально доступними, відкритими. Ми взяли курс і на інформаційний розвиток лікарні. У нас з’явилися офіційні сторінки у Фейсбуці та Інстаграмі. Також ми регулярно оновлюємо інформацію на сайті. Ми на зв’язку 24/7. Аби батьки наших пацієнтів мали змогу знайти дедалі більше відповідей на свої питання і в онлайн форматі.

Вам також може бути цікавим...

Comments are closed.