Всесвітній день шизофренії

Щорічно 24 травня відзначається Всесвітній день шизофренії

Шизофренія – це психічне захворювання, яке характеризується відчуттям відриву від реальності, наявністю галюцинацій. Кінематограф нав’язує суспільству негативний та агресивний образ шизофреніка, який шаленіє під час галюцинацій. Насправді ж більшість хворих поринає у власні думки та не становить загрози для інших. Вчені припускають, що хвороба пов’язана з високим рівнем дофаміну.

Метою Дня шизофренії є привернення уваги людства до цього захворювання; підвищення поінформованості стосовно людей, хворих на шизофренію; залучення до підтримки й допомоги; боротьба з міфами, які оточують цю хворобу.

На цю хворобу страждає 1 % населення світу, тобто приблизно 75 млн осіб.

До цього захворювання приблизно однаково схильні і чоловіки, і жінки, і найчастіше воно розпочинається в молодому віці, у чоловіків, як правило, у віці від 20 до 28 років, у жінок– від 26 до 32 років. Крім того, найчастіше недуга виявляється у міських жителів.

До недавнього часу причини шизофренії залишалися для вчених повною загадкою, проте розвиток нейробіології дозволив відкрити завісу таємниці. Згідно з даними досліджень, основним чинником є генетична схильність, проте велике значення мають умови, в яких людина перебувавала у ранні роки життя, наприклад, психічне або фізичне насильство в ранньому віці збільшує ризик розвитку хвороби.

До факторів ризику відносять низький соціальний статус, бідність, переслідування за расовими або іншими мотивами, безробіття і самотність.

Отже, шизофренія – це психічне захворювання, що є наслідком поєднання генетичної схильності і впливу середовищного стресу.

Основні симптоми, які спостерігають у хворих на шизофренію:

 галюцинації – пацієнт може чути голоси або бачити речі, яких насправді не існує;

 параноя;

 гіперболізація або викривлене розуміння дійсності;

 втрата або знижена здатність будувати плани;

 порушення комунікаційних функцій;

 слабке вираження емоцій;

 сплутана свідомість;

 проблеми з мовленням;

 порушення логічного мислення;

 неприродна поведінка та рухи.

Визначити хворобу можна тільки клінічно і займатися цим повинен виключно лікар-психіатр. На сьогодні існує безліч дієвих і гуманних способів лікування шизофренії, які включають в себе як медикаментозне лікування, так і психотерапію та соціотерапію.

 

При дотриманні лікарських приписів, людина, хвора на шизофренію може продовжувати жити насиченим життям, досягати великих професійних успіхів.

Однак варто пам’ятати, що найефективнішим лікування буде в тому випадку, якщо людина не затягує з візитом до лікаря фахівця. При цьому важливою умовою одужання є щире бажання пацієнта подолати свою недугу та прикладати до цього зусилля.

 

Цікаві факти!

Вчені, які вивчали життєвий шлях великих людей, дійшли висновку, що ознаки шизофренії спостерігалися у Гоголя, Врубеля, Джойса, Ван Гога. Є припущення, що недуга полонила також музиканта Роберта Шумана, філософа, композитора та письменника Жан-Жака Руссо та піонера космонавтики Костянтина Ціолковського. Нобелівський лауреат з математики Джон Неш також хворів на цю недугу.

Вам також може бути цікавим...

Comments are closed.